На денешен ден 20.11.

На денешен ден 1922 година во швајцарското гратче Лозана официјално започна Мировната конференција во Лозана на која Турција своето место во светот го зазеде како независна држава

1531053
На денешен ден 20.11.

 

На денешен ден 1922 година во швајцарското гратче Лозана официјално започна Мировната конференција во Лозана на која Турција своето место во светот го зазеде како независна држава. Турција на конференцијата ја претставуваше министерот за надворешни работи Исмет Инени.

 

1945... Во Нирнберг Започна Нирнбершкиот процес каде што им се судеше на нацистичките воени злосторници кои беа фатени по Втората светска војна.

 

1959... Беше објавена Декларацијата за правата на децата на ООН. Точно по 30 години на истиот ден од страна на ОН беше усвоена Конвенцијата за правата на децата.

 

1975... Во Мадрид на 83 годишна возраст умре генералот Франко кој по граѓанската војна во земјата ја презеде управата и 36 години управуваше со Шпанија.

 Слични вести