На денешен ден 29.09.

На денешен ден 1902 година во Париз на 62 годишна возраст умре Емил Зола

1498247
На денешен ден 29.09.

 

На денешен ден 1902 година во Париз на 62 годишна возраст умре Емил Зола, светско познатиот писател на романите „Нана“ и „Герминал“.

 

1911... Меѓу Италија и Османлиската Империја започна Битката кај Триполи позната и како Италијанско-османлиска војна за Либија. Голем број турски офицери на чело со Мустафа Кемал доброволно се приклучија во војната.

 

2008... Во САД избувна голема финансиска криза. По банкротот на компанијата Леман Брадрс, американскиот индекс Доу Џонс падна за рекордни 777 поени.

 Слични вести