На денешен ден 20.07.

Турција ја започна Кипарската мировна операција за заштита на Кипарските Турци

1458005
На денешен ден 20.07.

 

На денешен ден 1936 година беше потпишан Договорот од Монтре за морските теснеци. Со потпишувањето на договорот, управата над морските теснеци Босфор и Чанаккале (Дарданелите) целосно беше предадена на Турција. Договорот овозможи премин за сите цивилни бродови во мировно доба, додека за земјите кои немаат крајбрежје на Црното Море беше донесено граничување за воените бродови.

 

1973.. На 33 годишна возраст умре Брус Ли, мајсторот на боречки вештини и актер.

 

 

1974... По оддалечувањето со воен удар на претседателот Макариос од функцијата, Турција го искористи правото кое потекнуваше согласно гаранторскиот договор и ја започна Кипарската мировна операција за заштита на Кипарските Турци. Булент Еџевит, премиерот на коалиционата влада составена од партиите ЏХП-МСП во изјавата за печатот по повод мировната операција рече. „Ние на Кипар не одиме за војна, туку за мир. Одиме да воспоставиме мир не само за Турците, туку и за Кипарските Грци.“

 Слични вести