На денешен ден 17.07.

На денешен ден 1936 започна Шпанската граѓанска војна

1456728
На денешен ден 17.07.

 

На денешен ден 1453 година, во Битката кај Кастилон, која ја оконча Стогодишната војна меѓу Британија и Франција победи француската војска. По оваа војна која траеше 116 години, двете земји потпишаа мировен договор.

 

 

1936... Меѓу војската предводена од генералот Франко кои се дигнаа на бунт против Републичката управа и поддржувачите на управата на Шпанија започна Шпанската граѓанска војна.

 

1945... По Втората светска војна, американскиот претседател Труман, лидерот на Советскиот Сојуз Сталин и британскиот премиер Черчил одржаа Конференција во Потсдам на која разговараа за подеlбата на светот.

 

2014... Еден малезиски авион беше соборен со ракета над Украина. Во несреќата зaгинаа 298 лица.Слични вести