На денешен ден 09.07.

На денешен ден 1595, германскиот астроном и математичар Јохан Кеплер го објави познатото дело „Мистеријата на универзумот“

1451572
На денешен ден 09.07.

На денешен ден 1595 година, германскиот астроном и математичар Јохан Кеплер го објави познатото дело „Мистеријата на универзумот“ (Космички истерии) кое содржеше најточни податоци за орвитите на дотогаш утврдените 6 планети на Сончевиот систем.

 

1783... Со потпишувањето на Ќучуккајнарџискиот договор меѓу Русија и Османлиската Држава, Крим кој се стекна со независноста, беше изложен на руска окупација. Руските војници за само 2 месеци уија илјадници лица, додека голем број муслимански Турци на Крим беа протерани под закана со оружје.

 

1991... По објавувањето на соопштението дека ќе се укине апартхејдот, по период од 30 години на Јужна Африка и беше дадено одобрение повторно да учествува на Олимписките игри.

 

 Слични вести