На денешен ден 08.07

На денешен ден 1621 година се роди светско познатиот француски баснописец Жан де Лафонтен

1450867
На денешен ден 08.07

На денешен ден 1621 година се роди светско познатиот француски баснописец Жан де Лафонтен кој со 238 приказни и басни за деца коишто ги собра во 12 книги се стекна со светска слава.

 

1937... Меѓу Турција, Иран, Ирак и Авганистан беше потпишан пактот Садабад. Пактот за ненапаѓање меѓу наведените 4 земји  беше потпишан на предлог на Ататурк врз база на растот на заканата од војна.

 

1982... Во областа Дуџаил во Ирак во која претежно живеат Шиити беше извршен обид за атентат врз тогашниот претседател Садам Хусејин. По нападот ирачката војска која влезе во градот уби 148 лица. По окупацијата на Ирак, овој настан беше само еден од кривичните пријави кои беа понесени и судските постапки кои се водеа против Садан Хусејин, поради што беше прогласен за виновен за масакрот во Дуџаил и на 30 декември беше обесен.Слични вести