На денешен ден 13.03.

На денешен ден 624 година се водеше Битката кај Бадр

1377957
На денешен ден 13.03.

На денешен ден 624 година се водеше Битката кај Бадр меѓу муслиманите на чело со божјиот пратеник Хазрети Мухамед и аганите предводени од раководителите во Мека. Во битката која се водеше околу изворите на 160 км југозападно од Мека, околу 305 муслимански борци успеаја да ја победат непријателската војка која броеше околу 1000 борци.

 

1552... Османлиската војска предводена од султанот Султанот Сулејман Законодавецот ги освоија Белград и Унгарија.

 

1940... Зимската војна (Советско-финска војна) која започна со нападот на Советскиот сојуз на Финска, заврши со предавањето на Финска и потпишувањето на Мировниот договор во Москва.

 

1964... Турција му врачи нота на претседателот на Обединетата Кипарска Држава Макариос. Во нотата беше изнесено предупредувањето дека во случај Кипарските Грци не ги прекинат нападите врз Кипарските Турци, Турција ќе го искористи правото на земја гарант и ќе интервенира на Кипар.Слични вести