На денешен ден 12.03.

1985...Ерменските терористи членови на терористичката организација АСАЛА извршија воен напад на амбасадата на Турција во Отава

1376853
На денешен ден 12.03.

На денешен ден 1930 година хинду лидерот Махатма Ганди во знак на протест против монополот на владата во производството на солта тргна на пат од Ахметабат на познатиот Солен поход долг 400 км.

 

1947... Американскиот претседател Хенри Труман со цел да ги спаси Грција и Турција од притисокот на Советскиот сојуз од Конгресот побара на овие две земји да им се достави помош во износ од 300 милиони долари.

 

1985...Ерменските терористи членови на терористичката организација АСАЛА извршија воен напад на амбасадата на Турција во Отава. Во нападот загина еден припадник на канадските безбедносни сили, додека амбасадорот Џошкун Кирџа се спаси со повреди.

 Слични вести