На денешен ден 06.03.

На денешен ден 1920 година во Истанбул умре турскиот писател на раскази Омер Сејфетин

1373077
На денешен ден 06.03.

На денешен ден 1920 година во Истанбул умре турскиот писател на раскази Омер Сејфетин кој особено со делата „Диета“ (Diyet) и „Четка“ (Kaşağı) даде голем придонес во развојот на современата турска книжевност.

 

1955... Во Анкара умре Мехмет Емин Ресулзаде, основачот и првиот претседател на Република Азербејџан. Ресулзаде со партијата Мусават (Еднаквост) има значајно место во историјата на Азербејџан, по Октомвриската револуција беше претседател на Националниот совет на Азербејџан кој ја прогласи независноста. Само 2 години подоцна, кога Црвената армија го окупираше Азербејџан, Ресулзаде беше затворен и фрлен во затвор, додека во 1922 година беше испратен во прогонство.

 

1987... Само неколку минути откако исплови од пристаништето во Белгија и тргна на пат за британското пристаниште Довер, потона фериботот „Herald of Free Enterprise”. Но несреќата загинаа 193 патници и членови на екипажот.Слични вести