На денешен ден 05.03.

1946... По Втората светска војна, првпат од страна на британскиот премиер Черчил беше употребен терминот „Железна завеса“ за СССР и земјите од Источниот Блок.

1372280
На денешен ден 05.03.

На денешен ден 1933 година, на парламентарните избори во Германија победи Националсоцијалистичката германска работничка партија под лидерство на Адолф Хитлер. Со освојување на 43,9 отсто од гласовите, партијата на Хитлер го обезбеди потребното мнозинство во Собранието за формирање самостојна влада. На 1 декември Нацистите ги затворија сите останати политички партии во земјата.

 

1946... По Втората светска војна, првпат од страна на британскиот премиер Черчил беше употребен терминот „Железна завеса“ за СССР и земјите од Источниот Блок.

 

1953... Умре Јосиф Сталин, кој по смртта на Ленин ја презеде управата во Советскиот Сојуз и 30 години владееше со железна тупаница. Сталин кој со Втората светска војна, СССР ја претвори во супер сила, исто така е одговорен за најголемите прогонства и геноциди во земјата. Според официјални податоци во периодот на Сталин во прогонство и работните логори загинаа околу 3 милиони лица.Слични вести