На денешен ден 26.02.

На денешен ден 1802 во Франција се роди светско познатиот писател Виктор Иго

1366440
На денешен ден 26.02.

На денешен ден 1802 во Франција се роди светско познатиот писател Виктор Иго кој со делата „Клетници“, „Ѕвонарот од Богородичната црква“ и низа други книги удри силен белег на книжевната класика.

 

1992.... Ерменските разбојници во рамките на Војната во Наггорно Карабах извршија масакр врз невините и невооружени цивили во градот Хоџали. Во масакрот на Ерменците немилосрдно беа убиени 613 Азербејџански Турци од кои 106 жени, 83 деца. 487 лица од масакрот се спасија со потешки повреди. 1275 лица беа земени во заложништво, а 150 исчезнаа. По аутопсијата (обдукцијата) што беше вршена врз мртвите тела беше утврдено дека поголемиот број од жртвте чии глави беа пресечени, биле изгорени и им биле извадени очите. Меѓународната оганизација за човекови права (Хјуман рајтс воч) Масакрот во Хоџали го оцени за најсеопфатен масакр врз цивилите кој беше извршен во Војната во Нагорно Карабах.

 

2017... На свеченото доделување на 89-та награда Оскар на церемонијата во Лос Анџелес беше доживеана една новина. Наградата за најдобра споредна машка улога во филмот „Moonlight“ (Месечина) ја доби Махершала Али кој истовремено беше прв муслиманин кој доби Оскар.Слични вести