На денешен ден 03.02.

На денешен ден 1451 година на престолот на Османлиската Империја седна седмиот султан -  Мехмет Втори Освојувачот

1352104
На денешен ден 03.02.

На денешен ден 1451 година, по смртта на султанот Мурат Втори, на престолот на Османлиската Империја седна седмиот султан -  Мехмет Втори Освојувачот кој во историјата беше забележан како Турчин кој отвори и затвори една ера.

 

1969... За претседател на Палестинското ослободително движење беше избран Јасер Арафат кој ги одби сите мировни иницијативи со Израел.

 

2004... Во Баку беа потпишани последните договори во врска со нафтоводот БТЦ со кој нафтата на Азербејџан преку Турција се пазарува во светот.

 

2006... Потона патничкиот брод кој патуваше од Саудиска Арабија за Египет. Бродот потона на 40 милји од пристаништето Хургада во Црвеното море. Во несреќата од 1400 патници и екипажот беа спасени само 388.Слични вести