На денешен ден 24.01

1980... Турција донесе одлука за премин кон либерална економија

1346743
На денешен ден 24.01

На денешен ден 1965 година, на 91 годишна возраст умре Винстон Черчил, премиерот на Велика Британија во текот на Втората светска војна.

 

 

1980... Турција донесе одлука за премин кон либерална економија. Со тогашните одлуки познати како „Одлуките од 24 јануари“ кои беа спроведени од страна на премиерот Сулејман Демирел, дојде до девалвација на турската лира и турската економија се отвори кон меѓународниот капитал.

 

1993... Познатиот турски новинар Угур Мумџу беше убиен во бомбашкиот напад кој беше извршен пред неговата куќа во Анкара.

 

 

2001... Беше убиен шефот на полицијата на градот Дијарбакир Гафар Окан. Освен Окан во нападот загинаа и 4 членови на неговото обезбедување.Слични вести