На денешен ден 15.01.

На денешен ден 1919 година по Првата светска војна беа убиени угледните социјалистички лидери во Германија Роза Луксембург и Карл Либкнехт.

1340935
На денешен ден 15.01.

На денешен ден 1919 година по Првата светска војна беа убиени угледните социјалистички лидери во Германија Роза Луксембург и Карл Либкнехт. Луксембург и Либкнехт беа убиени од страна на доброволните милицајци „Фрајкори“.

 

 

1984... Во Лондон на 78 годишна возраст умре политичкиот лидер на Кипарските Турци д-р Фазил Ќучук. Доктор Ќучук беше првиот заменик претседател на Кипарската држава формирана од страна на кипарските Грци и Турци.

 

2005... По смртта на Јасер Арафат, лидерот на Палестинското ослободително движење, на 9 јануари беше избран Махмуд Абас кој веднаш по положувањето на заклетвата ја презеде управата со ПЛО. Абас упати повик до Израел за примирје и постигнување конечен мировен договор.

 Слични вести