На денешен ден 02.12.

На денешен ден 1804-та година на церемонјата на учествуваше и папата, Наполеон Бонапарта беше крунисан за цар.

1315768
На денешен ден 02.12.

На денешен ден 1804-та година на церемонијата на учествуваше и папата, Наполеон Бонапарта беше крунисан за цар.

1873... Свечено беше пуштена во употреба првата берза на Османлиската империја позната како „Дерсаадет Тахвилат Борсаси“ (Берза за размена на обврзници Дерсаадет).

1888... На 48 годишна возраст на островот Сакиз (Хиос) умре познатиот турски писател и поет Намик Кемал кој во 1872 година ја напиша театарсаката престава „Татаковината или Силистра“.

1920... Меѓу Владата на Големото национално собрание на Турција и Ерменија беше потпишан Договорот од Гјумри. Овој договор беше првиот меѓународен договор што го потпиша Големото национално собрание на Турција кој иако не стапи на сила, ја формираше основата на Московскиот и Договорот од Карс со кои беа утврдени источните граници на Турција.

1942... Американските научници ја реализираа првата контролирана верижна атомска реакција. Ова откритие ја формираше основата на атомската бомба.

1956... Фидел кастро со јахтата „Гранма“ стапи на тлото на Куба. Само пет години подоцна Кастро на истиот ден се прогласи за лидер на Куба кој земјата ќе ја трансформира во комунистичка земја.

1982... Првото вештачко срце кое беше развиено од страна на доктор Роберт Јарвик беше имплантирано на пациентот Барни Кларк кој со ова срце живееше 112 дена.

1993... Во судирот со безбедносните сили во градот Меделин беше убиен Пабло Ескобар, најголемиот колумбиски шверцер на дрога.Слични вести