На денешен ден 15.11.

2012... Во медиумите беше промовиран првиот турски борбен тенк од домашно производство „Алтај“

1306802
На денешен ден 15.11.

На денешен ден 1630-та година умре германскиот научник Јоханес Кеплер кој со откривањето на кружните движења на планетите во Сончевиот систем направи голема револуција во светот на астрономијата.

1889... По усвојувањето на Уставот во 1824 година, во Бразил кој беше независна држава под режимот на уставната монархија, без крвопролевање се урна монархијата и се формираше републиката.

1960... Заплови подморницата УСС Џорџ Вашингтон, првата која носеше нуклеарно оружје.

1967... Кипарско грчките комити на Кипар во нападите на три турски села кои ги окупираа убија 28 Турци. Над 200 Турци исчезнаа. По овој настан Владата на Турција свика вонреден состанок на кој направи проценка со воените власти. Еден ден подоцна Владата усвои одобрение со кое на Турските вооружени сили им беше даденоовластување да извршат интервенција на Кипар.

1969... Во Вашингтон се одржа наголемиот протест против војната во Виетнам. На протестите учествуваа над 250 илјади лица.

1983... Собранието на Кипарско турската федерална држава кое се формираше по Миорвоната операција на Кипар усвои одлука за прогласување на формирањето на државата Турска Република Северен Кипар (ТРСК). Декларацијата за формирањето на државата беше прочитана од страна на првиот претсдетаел ТРСК Рауф Денкташ.

1988... Беше објавено формирањето на независната држава Палестина. Турција објави официјално соопшти во кое истакна дека ја признава независната Палестинска држава.

2012... Во медиумите беше промовиран првиот турски борбен тенк од домашно производство „Алтај“.Слични вести