На денешен ден 14.11.

1944... Турците Ахиска (Месхетски Турци) од страна на управата на Сталин масовно беа прогнати низ целата земја

1306764
На денешен ден 14.11.

На денешен ден 1840 година во Франција се роди Клод Монет, еден од основачите на уметничкото движење импресионизмот.

1889... Новинарката Нили Блај која работеше во американскиот весник Њујорк ворлд го започна патувањето по светот од 40 илјади 71 км. Блај во рамките на прошетката по светот се запозна со писателот на книгата „пат околу светот за 80 дена“ Жил Верн кој беше инспирација за нејзиното патување.

1944... Турците Ахиска (Месхетски Турци) од страна на управата на Сталин масовно беа прогнати низ целата земја. Турците Ахиска беа распределени во 13 облсти на Советскиот Сојуз. Во рамките на прогонството беа убиени 24 илјади Турци Ахиска.

1971... Вселенското летало Маринер 9 пристигна на планетата Марс и е првото вселенско летало кое успешно се вари од орбитата на една друга планета.

1993... Турскиот кревач на тегови Наим Сулејманоглу на Светското првенство во кревање тегови во Мелбурн освои три златни медли и стана светски шампион.

2001... Турската фудбалска репрезентација ја победи репрезентацијата на Австрија и по период од 48 години се пласираше во финалните натпревари на Светското првенство.Слични вести