На денешен ден 16.10.

На денешен ден 1924 година, првпат за посета на граѓаните и туристите беше отворен Сарајот Топкапи кој беше трансформиран во музеј.

1288652
На денешен ден 16.10.

На денешен ден 1924 година, првпат за посета на граѓаните и туристите беше отворен Сарајот Топкапи кој беше пренаменет во музеј.

1946... Беа погубени 10 од 12-те нацистички раководители кои беа осудени на смртна казна на Нирнбершкиот процес. Херман Геринг се самоуби пред извршувањето на казната.

1964... Кина ја тестираше првата атомска бомба и по САД, СССР и В. Британија стана четврта нуклеарна сила во светот.

1978... Полскиот кардинал Карол Војтила, со името Јован Павле Втори беше избран за папа на римокатоличкиот свет. Папата 27 години ја вршеше должноста.

1995... По едномесечен натпревар во шах Гари Каспаров го победи противникот Вишванатан Ананд.

1996... Во стампедото кое настана на еден стадион во Гватемала загинаа 78 лица.

2002... Американскиот претседател Џорџ Вилијам Буш од Конгресот доби овлстување за објавување војна на Ирак.Слични вести