На денешен ден 08.10.

На денешен ден 415-та година повторно беше пуштена во употреба Ајасофија

1283611
На денешен ден 08.10.

На денешен ден 415-та година повторно беше пуштена во употреба Ајасофија која изгоре во пожарот на 20 јуни 404 година.

1871... Во катастрофата Големиот пожар во Чикаго кој траеше цели 2 дена, изгоре поголемиот дел од градот.

1912... Бугарија, Грција, СРбија и Црна Гора со објавувањето војна на Османлиската Држава започна Првата балканска војна.

1925... Духовните лидери на еврејската и ерменската заедница се откажаа од правата за „заштита на малцинствата“ кои беа признати со одредбите на Договорот од Лозана и истакнаа дека ќе бидат лојални на турските закони.

1934... Со усвојувањето на законите во Големото национално собрание на Турција, на жените им беше признато право на глас и да бидат избрани за пратенички.

1952... Во железничката несреќа на три воза во Лондон загинаа 112 лица.

1967... Че Гевара и неговите соборци беа фатени во судирот во Ла Хигуера во Боливија. Че Гевара кој беше повреден, утредента беше стрелан.

1970... Рускиот писател Александер Сољеницин ја доби Нобеловата награда за литература.

2001... Двомоторецот Цесна во Милано поради магла се судри со еден патнички авион. Во несреќата загинаа 118 лица.

2005... Во земјотресот со јачина од 7,6 степени што ја погоди областа Кашмир во АВганистан загинаа над 75 илјади, а 106 илјади лица беа повредени.

2008... Терористите на ПКК извршија напад на едно сервисно возило кое ги пренесуваше полицајците во Дијарбакир. Во нападот загинаа 5 лица, а 21 лице беа повредени од кои 16 беа полицајци.Слични вести