На денешен ден 07.10.

На денешен ден 1337 година англискиот крал Едвард Трети ја започна Стогодишната војна која траеше 116 години

1282810
На денешен ден 07.10.

На денешен ден 1337 година англискиот крал Едвард Трети под изговор дека има право на престолот во Франција ја започна Стогодишната војна која траеше 116 години. Тоа беше серија серија на вооружени конфилкти меѓу Англија и Франција.

1737... Како последица на земјотресот во Индискиот Океан, брановите кои се издигнаа до 15 метри височина беа причина за смртта на над 300 илјад лица во Индија.

1849... На 40 годишна возраст во САД умре познатиот поет и писате Едгар Алан По.

1926... Фашистичката партија под лидерство на Бенито Мусолини соопшти дека е државна партија. Беа забранети сите видови на опозиција.

1950... Кина почна со окупацијата на Тибет.

1963... Во ураганот Флора кој ги погоди Хаитите и Доминиканската Република загинаа 7 илјади 190 лица.

1975... Патничкиот брод Акиле лауро беше киднапоран од страна на палестинските милитанти. По 10 години американските борбени авиони египетскиот авион кој носеше и пирати го присилија да слета на аеродромот во базата на НАТО во Сицилија. Пиратте беа уапсени.

1991... Терористичката организација 17 ноември го уби заменик атешето за печат на Турција во Атина Четин Ѓорѓу.

2001... САД по изговор дека води „војна против тероризмот“ почна со бомбардирање на Авганистан.

2002... Во нападот на израелските единици на Хан Јунус во газа загинаа 14, а над 110 лица беа повредени.

2015... Турскиот професор Азиз Санџар стана првиот Турчин кој ја доби Нобеловата награда за хемија.Слични вести