На денешен ден 30.09.

На денешен ден 1207 во градот Балх во Авганистан се роди Мевлана Џелаледин Руми

1278418
На денешен ден 30.09.

На денешен ден 1207 во градот Балх во Авганистан се роди Мевлана Џелаледин Руми. Вистинското име на Мевлана му е Мухамед Џелаледин и познатото дело „Месневија“ го напиша на персисики во Коња. Делото „Месневија“ на Мевлана се состои од 25 илјади 618 куплети.

1520... На престолот седна 10-от османлиски султан Сулејман Законодавецот кој од страна на Европејците беше познат и како Величествениот.

1949... Се формираше Народна Република Кина. За претседател беше избран Мао Це Тунг.

2009... Во земјотресот што го погоди индонезискиот остров Суматра загинаа 115 лица.

2017... Во Могадишу беше изградена најголемата турска воена база изградена надвор од териториите на Турција.Слични вести