На денешен ден 26.09.

На денешен ден 1669-та година Османлиското царство по 24 годишна војна го освои островот Крит

1276421
На денешен ден 26.09.

На денешен ден 1669-та година Османлиското царство по 24 годишна војна го освои островот Крит.

1932... Првиот конгрес на турскиот јазик се одржа во сарајот Долмабахче во Истанбул.

1947... Британија почна да се повлекува од Палестинските територии.

1960... Фидел Кастро, лидерот на Куба со 4 часа 29 минути го одржа најдолгиот говор во историјата на ОН.

1978... Американскиот претседател Џими Картер го укина ембаргот врз Турција кое траеше од периодот на Мировната операција на Кипар.

1984... Кина и Британија постигнаа согласност Хонг Конг по 15 години да премине под контрола на Кина.Слични вести