На денешен ден 25.09.

1993... Во Турција беа вратени 432 артефакти од Каруновото богатство кои беа украдени и изложени во американскиот музеј на уметноста Метрополитен

1275727
На денешен ден 25.09.

На денешен ден 1396-та година се случи Битката кај Никопол меѓу Османлиската држава и Крстоносците. Султанот Јилдирим Бајазит ги порази Крстоносците и извојува победата во Битката кај Никопол.

1950... Војниците на ОН во Корејската војна ја презедоа контролата над градот Сеул. Истиот ден турската бригада составена од 4500 војнци која беше даден под наредба на ОН од Искендурн заплови за Кореја каде што учествуваше во војната.

1957... Белците во американската сојузна држава Арканзас одржаа протести против одењето на 9 црни еца во исто училиште со белците.

1970... Почина Ерих Марија Ремарк, германскиот писател на книгата „На Запад ништо ново“.

1993... Во Турција беа вратени 432 артефакти од Каруновото богатство кои беа украдени и изложени во американскиот музеј на уметноста Метрополитен.

2012... На 75 годишна возраст почина турскиот музичар, народен поет и интерпретатор Нешет Ерташ.

2017... Првпат од Втората светска војна наваму по парламентарните избори во Германија во парламентот влезе една расистичка партија.

2017... Управата на Барзани на Северот на Ирак одржа референдум. Ирак, Турција, Иран и Сирија соопштија дека нема да дозволат случувањата да се сведат на ниво пред свршен чин.Слични вести