На денешен ден 24.09.

1971... Британија депортираше 90 руски дипломати поради обвинение за бавење со шпионажа

1274895
На денешен ден 24.09.

На денешен ден 1852 година францускиот пронаоѓач Анри Гифард го оствари првиот лет со цепелин. Првиот лет беше остварен од Париз до општината Трапес која се наоѓа на 27 км оддалеченост.

1947...Возот кој ги пренесуваше муслиманските бегалци во Индија беше запрен на границата на Пенџаб. Сиките стрелаа над 1200 муслимански бегалци.

1971... Британија депортираше 90 руски дипломати поради обвинение за бавење со шпионажа.

1974... Американскиот сенат донесе одлука за прекинување на воената помош на Турција поради Мировната операција на Кипар.

1981... Ерменските терористи извршија напад на Генералниот конзулат на РТ во Париз. Во нападот загинаа припадникот на обезбедувањето Џемал озен, додека генералниот конзул Каја Инал беше повреден.

1996... На 65 годишна возраст почина турскиот интепретатор на турската класична музика Зеки Мурен.

2015... Во гужвата и стампедото што беше доживеано во шаторскиот град во Мина кадешто беа сместени кандидатите за аџии загинаа 753 лица. 888 лица беа повредени.Слични вести