На денешен ден 22.08.

2017... Риза Кајаалп на Светското првенство во борење во Париз по трет пат ја освои шампионската титула

1256436
На денешен ден 22.08.

На денешен ден 1642 година во Англија започна граѓанската војна која траеше 9 години. Судирите меѓу Кралството и Парламентарната управа завршија со победата на приврзаниците на парламентарната управа во Битката кај Ворчестер на 3 септември 1651 година.

1812... Археолошкиот локалитет Петра во Јордан беше откриен од страна на швајцарскиот патеписец Јохан Буркхард.

1864... 12 држави ја потпишаа Женевската конвенција со која беше усвоена одлука за формирање на Црвениот крст.

1910... Јапонија изврши анексија на Кореја.

1926... Управата на Теодорос Пангалос во Грција беше соборена со воен удар предводен од Јоргос Кондилис.

1929... Умре германскиот генерал Лиман во Сандерс кој во периодот на Првата светска војна имаше задача во Османлиската војска.

1962... Заплови првиот товарен и патнички брод на нуклеарна енергија Савана.

1965... Садун Боро со едрилицата „Кисмет“ излезе на крастарење по светот кое траеше 2 години 10 дена.

2000... Умре поранешниот претседател на Азербејџан Ебулфеј Елчибеј.

2017... Турскиот репрезентативец во борење Риза Кајаалп на Светското првенство во борење во Париз по трет пат ја освои шампионската титула.Слични вести