На денешен ден 21.08.

2017... Се случи најголемото затемнување на Сонцето во историјата

1255808
На денешен ден 21.08.

На денешен ден 1911 година од музејот „Лувр“ во Париз беше украдена сликата „Мона Лиза“. Само две години потоа сликата беше пронајдена во Фиренца.

1919... Османлиските единици под команда на Мустафа Кемал ја извојуваа победа на 2-та Битка кај Анафарталар во Чанаккале.

1922... Мустафа Кемал на последниот состанок со командантите на вооружените сили во Акшехир ја издаде наредбата за Големата офанзива.

1982... Палестинската ослободителна организација почна да се извлекува од Бејрут. Организацијата своето седиште од Либан го префрли во Тунис.

1983... На симнување од авионот со кој се врати од прогонство беше убиен Бенињо Акуино, лидерот на опозицијата на Филипините.

1986... Во Јамајка се роди атлетичарот Усаин Болт кој го собори светскиот рекорд на 100 метри.

1986... Отровните гасови од вулканското езеро Ниос во Камерун беа причина за смртта на 1 746 лица.

2017... Се случи најголемото затемнување на Сонцето во историјата. Целиот процес на затемнувањето траеше 90 минути, додека 2 минути 40 секунди Сонцето целосно беше покриено. На тој начин првпат приближно беше пресметана вистинската површина на Сонцето.Слични вести