На денешен ден 01.08

1521 година Османлиската војска го опсадна Белград

1245775
На денешен ден 01.08

На денешен ден 1521 година Османлиската војска го опсадна Белград.

1571... Османлиската армија под команда на Лала Мустафа-паша го освои Кипар кој припаѓаше на Венецијанската Република.

1840... Почна да се објавува првиот турски весник „Џериде-и хавадис“ (Ceride-i Havadis).

1894... Јапонската империја со цел да го окупира Корејскиот полустров започна војна со Кина.

1902... САД со откупот на правата на Панамскиот канал од Франција, започна со изградбата на каналот.

1914... Германија му објави војна на Руското царство.

1936... Со учество на Адолф Хитлер на церемонијата започна Берлинската Олимпијада. Американскиот атлетичар црнец Џеси Овенс освои 4 златни медали на Олимписките игри и собори рекорд.

1950... Турција аплицираше за членство во НАТО.

1975... Со учество на 35 земји беше потпишана Хелсиншката конвенција за човекови права. САД и Канада не ја потпишаа конвенцијата.Слични вести