На денешен ден 28.07.

На денешен ден 1914 година започна Првата светска војна

1243556
На денешен ден 28.07.

На денешен ден 1299 година Марко Поло се врати во Венеција.

1914... Започна Првата светска војна.

1921... Грчкото воено собрание кое се состана во Ќутахја донесе одлука да се тргне во поход на Анкара.

1929... 48 земји ја потпишаа Женевската конвенција за воените заробеници.

1943... Во пожарот што изби за време на бомбардирањето на Хамбург од страна на воздушните сили на Британија во Втората светска војна загинаа 42 илјади Германци.

1976... Во земјотресот со јачина од 8,2 степени што го погоди градот Тангшан во НР Кина загинаа 242.769, а 164.851 лице беа повредени.

1992... Умре Мебруре Алевол, првата турска писателка од периодот на Републичкото уредување во Турција.Слични вести