На денешен ден 27.07.

1921... Истражувачката екипа под водство на биохемичарот Фредерик Бантинг од универзитетот во Торонто соопшти дека го откриле хормонот инсулин

1243543
На денешен ден 27.07.

На денешен ден 1302 година Битката кај Којунхисар (Бафеј) меѓу Османлискиот беглук и Византиската Империја завшри со победата на Осман Гази.

1921... Истражувачката екипа под водство на биохемичарот Фредерик Бантинг од универзитетот во Торонто соопшти дека го откриле хормонот инсулин.

1949... Првиот млазен патнички авион Де Хавиленд Комет го оствари првиот лет. Првиот комерцијален лет го оствари во мај 1952 година.

1964... Црнците во САД се стекнаа со правото да се обратат до Сојузниот суд.

1976... Кипарскиот Грк Ставирос Скопетридес се обиде да изврши атентат врз претседателот на Републиканската народна партија (ЏХП) Булент Еџевит додека држеше говор во хотелот Валдорф Асторија во рамките на посетата на САД.

1996... Во експлозијата во Олимпискиот парк во Атланта загнаа 2 лица. Камерманот на Турската радио телевизија (ТРТ) Мелих Узунјол кој дотрча на местото на настанот доби срцев удар и умре.Слични вести