На денешен ден 24.07.

1923... Потпишан  е Лозанскиот мировен договор со кој беа определени границите на денешна Турција

На денешен ден 24.07.

1793... Роден е Симон Боливар, лидерот кој е заслужен за независноста на Јужна Америка од Шпанија.

1908...  Е прогласена Втората уставност. Имено на сила повторно стапи Османлискиот Устав кој 29 години беше укинат.

1915... Во Чикаго потона еден патнички брод. Во несреќата загинаа 845 патници.

1923... Потпишан  е Лозанскиот мировен договор со кој беа определени границите на денешна Турција и Владата во Анкара беше призната за легитимна влада на меѓународно поле.

1959... Во Ирак беа убиени околу 1000 Керкучки Туркменци.

1974... Во Грција заврши 9 годишното владеење на управата на воената хунта. Веднаш по овој настан в земјата се врати Константин Караманлис кој беше во прогонство и ја формираше новата влада.

1977... Заврши војната меѓу Либија и Египет која траеше 4 дена.

2000... Израелскиот премиер Ехуд Барак рече дека во случај се постигне израелско-палестински мир, спремни се да ги испразнат сите еврејски населби во Појасот Газа.Слични вести