На денешен ден 22.07.

На денешен ден 1711 година меѓу Османлиската Држава и Русија беше потпишан Прутскиот мировен договор

На денешен ден 22.07.

На денешен ден 1711 година меѓу Османлиската Држава и Русија беше потпишан Прутскиот мировен договор.

1913... Едирне (Одрене) беше ослободен од бугарската окупација.

1948... Беше забрането вработувањето на децата помали од 16 годишна возраст во тешки и опасни работи.

1974... 39-та дивизија која беше втората десантна единица се истовари на бреговите на Кипар и се соедини со воздушните единици. Во 17:00 часот беше прогласено примирје. Турските единици кои се наоѓаа во триаголникот Лапта (Лапитос) - Гирне (Керинеја) – Лефкоша (Никозија) почнаа да го чекаат исходот на преговорите во Женева.

2003... Во Ајфеловата кула во Париз избувна пожар.

2008... Во Србија беше фатен воениот злосторник Радован Караџиќ, одговорен за масакрите во војната во БиХ.Слични вести