На денешен ден 18.07.

1932... Лигата на народите (денешните Обединети нации) Турција ја примија како 56-те членка.

1237822
На денешен ден 18.07.

На денешен ден 1904 започна руско-јапонската војна. Тоа е воен судир кој ја принуди Русија да се откаже од експанзионистичката политика кон Далечниот Исток.

1919... Високиот сојузнички совет направи поделба во врска со териториите на окупираните области околу кои Италија и Грција не можеа да постигнат согласност, поради што донесе одлука градот Ајдин да му се додели на Италијанците.

1932... Лигата на народите (денешните Обединети нации) Турција ја примија како 56-те членка.

1955 Во Женева започна Конференцијата на големата четворка на која беше разгледана иднината на Германија.

1974... Заменикот на американскиот државен секретар за надворешни работи Хенри Кисинџер, Сиско дојде во Лондон и одржа средба со премиерот Булент Еџевит. Сиско на средбата дозна за условите на Еџевит за откажување на Турција од операцијата на Кипар и тргна за Атина каде што се состана со Грците да ги разгледа истите.

1975... Соединувањето на вселенските летала Аполо и Сојуз се емитуваше во живо.

1976... Романската гимнастичарка Надја Команечи на Летните олимписки игри во 1976 година освои 10 поени. На тој начин Команечи се стекна со титулата на прва гимнастичарка во светот која освои 10 поени на Олимписките игри.

1996... Американскиот патнички авион кој леташе за Париз експлодираше во небото над градот Њујорк. Во несреќата загинаа сите 230 патници.Слични вести