На денешен ден 16.07.

На денешен ден 1394 година Францускиот крал Шарл VI-ти издаде декрет за протерување на Евреите од Франција

1236444
На денешен ден 16.07.

 

На денешен ден 1394 година Францускиот крал Шарл VI-ти издаде декрет за протерување на Евреите од Франција.

1661... првата банкнота во Европа беше испечатена од страна на шведската банка Стокхолм Банко и пуштена во оптег.

1921... Се формираше Автономната Советска Социјалистичка Република Аџара. Во 1991 се формираше Автономната Република Аџара.

1942... Во Франција беше извршено најголемо апсење на Еврите. 12.884 Евреи кои беа уапсени, беа испратени во Аушвиц.

1979... Садам Хусејин стана претседател на Ирак.

1994... Деловите на кометата Шумејкер-Леви 9 удрија во планетата Јупитер.

2005... Еден самоубиствен напаѓач во ирачкиот град Мусајиб со танкер влезе во една бензинска станица. Во нападот загинаа 98, а над 100 лица беа повредени.Слични вести