На денешен ден 15.07.

2016... Кукавичкиот обид за воен удар на Фетулахистичката терористичка организација ФЕТО беше задушен од страна на турскиот народ.

1236118
На денешен ден 15.07.

На денешен ден 1863 година Османлиската војска го започна нападот на Виена.

1799... За време на изградбата на едно кале во рамките на походот на Наполеон на Египет, случајно од страна на еден француски војник беше откриен Каменот од Розета напишан на три јазици кој го обезбед дешифрирањето на хиероглифското писмо.

1904... Умре рускиот писател Антон Чехов кој важи за еден од најзначајните претставници на модерниот кус содражен расказ.

1910... Изгоре сарајот Чираган во Истанбул кој беше изграден од страна на султанот Абдулазиз.

1954... Авионот од типот Боинг 707 го оствари првиот лет.

1974… Полкот на Националната гарда на Кипар кој се наоѓаше под управата на грчките војници го собори претседателот Макариос и за нов претседател го прогласија лидерот на Еока-Б Никос Сампсон.

1983... Милитантите на ерменската терористичка организација АСАЛА извршија напад на канцеларијата на Туркиш ерлајнс на аеродромот Орлии во Парис. Во нападот загинаа 7, а 56 лица беа повредени.

1997... Европската комисија во извештајот што го објави не ја вброи Турција меѓу земјите кандидати за полноправно членство.

2016... Кукавичкиот обид за воен удар на Фетулахистичката терористичка организација ФЕТО беше задушен од страна на турскиот народ.Слични вести