На денешен ден 04.07.

1934... Умре француската физичарка од полско потекло Марија Кири

1229902
На денешен ден 04.07.

На денешен ден 1546 година се роди османлискиот султан Мурат Трети кој владееше во периодот од 1574 до 1595 година.

1932... Министерот за внатрешни работи Шукру Каја беше првиот човек кој со автомобилот од Анкара патуваше за Истанбул.

1934... Умре француската физичарка од полско потекло Марија Склодовска Кири, која го откри елементот радиум, добитник е на два Нобелови награди за физика. Кири е единствената жена која е погребана во Пантеон во Парис.

1946... САД ја признаа независноста на Филипините.

1994... Министер-советникот амбасадата на РТ во Атина Омер Халук Сипахиоглу загина во вооружен напад во Атина. Одговорноста за атентатот ја презеде терористичката организација 17 ноември.Слични вести