На денешен ден 28.06

На денешен ден 1914... Српскиот студент Гаврило Принципи во Сараево ги уби австроунгарскиот престолонаследник Франц Фердинанд и неговата бремена сопруга Софија

1226829
На денешен ден 28.06

На денешен ден 1985, Ел Салвадор, Хондурас и Никарагва се обединија и ја формираа Унијата Централна Америка.

1914... Српскиот студент Гаврило Принцип во Сараево ги уби австроунгарскиот престолонаследник Франц Фердинанд и неговата бремена сопруга Софија. По тој повод Австрија и објави војна на Србија и започна првата светска војна.

1919... Меѓу Германија и Сојузничките соли беше потпишан Версајскиот мировен договор со кој беше завршена Првата светска војна.

1967... Израел го окупира Источен Ерусалим.

2006... Црна Гора стана 192-та членка на ОН.

2016... Во самоубиствениот напад на аеродромот Ататурк во Истанбул загинаа 45 лица, додека 239 беа повредени.Слични вести