На денешен ден 21.06.

На денешен ден 1037 година умре Ибн Сина

1222564
На денешен ден 21.06.

На денешен ден 1037 година умре Ибн Сина, персиски научник, мислител, астроном, писател и филозоф кој е познат со достигнувањата во медицината, психологијата, фармакологијата, геологијата, физиката, астрономијата, хемијата и филозофијата.

1934... Беше усвоен Законот за презимето според кој секој граѓаните на Турција се обврзува да има презиме.

1980... Умре турскиот поет и писател Ахмет Мухип Дранас кој е познат како последен претставник на поезијата во рима.

1990... Иран беше погоден со земјотрес со јачина од 7.7 степени. Во земјотресот загинаа над 35 илјада лица, додека над 100 илјада лица беа повредени. Над 500 илјади лица пак останаа без покрив на главата.

1981... Првпат во Франција почна да се слави Светскиот ден на музиката. По овој датум, секоја година 21 јуни во светот почна да се одбележува како Светски ден на музиката.Слични вести