На денешен ден 07.07.

На денешен ден 1557 година беше пуштена во употреба џамијата Сулејманије

1214055
На денешен ден 07.07.

На денешен ден 1557 година беше пуштена во употреба џамијата Сулејманије која од страна на османлискиот архитет Мимар Синан беше изградена во чест на султанот Сулејман Законодавецот.

1856 година од страна на Османлиската династија почна да се употребува сарајот Долмабахче кој беше изграден од страна на султаот Абдулмеџит.

1890 година во Јокохама пристигна фрегатата Ертугрул која што ја испрати султанот Абдулхамит Втори за возврат на посетата на внукот на јапонскиот император Комеи на Истанбул,

1977 година турската интерпретаторка Семиха Јанки го освои првото место на 13-от Меѓународен натпревар за најдобра песна Златен орфеј.

2007 година по Турскиот конгрес за знаковен (гестовен) јазик беше усвоена одлука за одбележување на 7 јуни за Празник на турскиот знаковен јазик.Слични вести