На денешен ден 03.05

1963... Во Москва умре познатиот турски поет и писател Назим Хикмет Ран

1212844
На денешен ден 03.05

На денешен 1098 година, христијанскиот свет во рамките на Првата Крстоносна војна по осуммесечна опсада на Антакја, крстоносците ја презедоа контролата над градот.

1926... По инструкција на Ататурк беше формирана Емлак и Ејтам Банкаси (Банка за недвижнини и сирачиња) со цел да се поддржат претприемничките активности на народот на Турција, да се обезбедат потребните кредити и заштитат правата на децата без родители.

1964... На јубилејниот натпревар меѓу Фенербахче и Бешикташ од фудбалот се збогува фудбалерот на Фенербахче Лефтер Ќучукандонјадис кој беше познат и како ординариус на фудбалот.

1963... Во Москва умре познатиот турски поет и писател Назим Хикмет Ран кој поради своите мисли поголемиот дел од живото го помина во затвор или егзил. Песните на Ран се преведени на над педесет јазици.

1996... Под покровоителство на ОН во Истанбул се одржа Конференцијата на човечките живеалишта – Хабитат II.Слични вести