На денешен ден 03.05

На денешен ден 1481 умре 7-от османлиски султан на Мехмет Втори Освојувачот

1194163
На денешен ден 03.05

На денешен ден 1481 умре 7-от османлиски султан Мехмет Втори Освојувачот. Со освојувањето на Истанбул на 21 годишна возраст, султанот Мехмет Втори го затвори Средниот век, започна една нова ера и ја оконча 1000 годишната Византиска Империја.

1920... Се формираше Првата Влада на Големото Национално Собрание на Турција (ГНСТ). Владата првиот состанок го одржа под претседателство на Мустафа Кемал Ататурк.

1934... Турскиот воен авион од типот ловец произведен во фабриката за авиони во Кајсери, од Кајсери за Анкара долета за 50 минути.

1993... Обединетите нации со усвојување на одлуката на 20 декември 1993-та година, 3-ти мај се одбележува за Светски ден на слободата на печатот.Слични вести