На денешен ден 24.04.

На денешен ден 1512-та година на престолот на Османлиската држава седна деветтиот султан и прв османлиски калиф Јавуз Султан Селим

1189010
На денешен ден 24.04.

На денешен ден 1512-та година на престолот на Османлиската држава седна деветтиот султан и прв османлиски калиф Јавуз Султан Селим.

1877-ма година, Русија со окупацијата на Ефлак и Богдан (денешна Молдавија и Романија) и објави војна на Османлиската Империја и на тој начин започна Османлиско-руската војна која е позната како војната од 93-та.

1955-та година заврши Конференцијата во Бандунг на која учествуваа 29 нови независни земји од Африка и Азија. Во декларацијата што беше објавена на крајот на конференцијата беше изнесено барање за окончување на колонијализмот и расизмот во светот.

1967-та година загина советскиот космонаут Владимир Михајлович кој заедно со вселенското летало Сојуз 1 излезе на второ патување по вселената се сруши. Комаров беше првиот космонаут кој умре на задача во вселената.

1983-та година умре познатиот турски мислител, и писател професор д-р Ерол Ѓунѓор кој објави голем број книги и научни трудови.Слични вести