На денешен ден 28.03.

На денешен ден 1930-та година Владата на Република Турција од странските држави официјално бараше да се користат турските имиња на градовите во Турција

1172229
На денешен ден 28.03.

На денешен ден 1930-та година Владата на Република Турција од странските држави официјално бараше да се користат турските имиња на градовите во Турција.

На денешен ден заврши граѓанската војна во Шпанија. Силите на генералот Франко на 28 март 1939 година ја презедоа контролата над Мадрид. На тој начин беше окончана граѓанската војна која траеше од 1936 година.

1944... во Адапазари и околината се случи земјотрес во кој загинаа 2831 лице.

1965... Во американската сојузна држава Алабама, 25 илјади луѓе под лидерство на Мартин Лутер Кинг одржаа марш за граѓанските права.

2004... Умре познатиот британски актер, режисер и писател Питер Јустинов кој беше добитник на наградите на Академијата, Греми, Златен глобус и Еми.Слични вести