Абдулрезак Гурнах ја доби Нобеловата награда за книжевност

Нобеловата награда за литература досега е доделена 113 пати на 117 луѓе

1716513
Абдулрезак Гурнах ја доби Нобеловата награда за книжевност

Нобеловата награда за литература ја доби книжевникот Абдулразак Гурнах од Занзибар (Танзанија).

Гурнах Нобеловата награда ја доби „за навлегување во ефектите на колонијализмот и судбината на бегалецот во јазот меѓу културите и континентите“.

Нобеловата награда за литература досега е доделена 113 пати на 117 луѓе. При доделувањето на другите Нобелови награди, споделувањето на наградите беше повообичаено поради повеќе заедничка работа, додека поради природата на литературата, делењето награди се случи само 4 пати.

Нобеловата награда за литература во 2016 година ја доби познатиот американски пејач Боб Дилан „за создавање нови поетски изрази во рамките на големата традиција на американска песна“.

(Турскиот писател) Орхан Памук во 2006 година, Габриел Гарсија Маркез во 1982 година, Жан-Пол Сартр во 1964 година, Џон Штајнбек во 1962 година, Алберт Ками во 1957 година, Ернест Хемингвеј во 1954 година и Винстон Черчил во 1953 година добија Нобелова награда за литература.Слични вести