Традиционалниот турски фестивал во Вашингтон привлече големо внимание

На фестивалот, големо внимание привлече настапот на играорната група од Турција како и настапите на фолклорниот тим. Играорната екипа на народни танци

1714371
Традиционалниот турски фестивал во Вашингтон привлече големо внимание

Традиционалниот турски фестивал во Вашингтон, главниот град на Соединетите Американски Држави (САД), на кој присуствуваа илјадници Турци и странци, привлече големо внимание.

На фестивалот што се одржа во регионот Варф, организиран од Турско-американската асоцијација Вашингтон (АТА-ДЦ), кој беше формирана во 1965 година, беа промовирани истакнати примери на турската култура и кујна.

На фестивалот, големо внимание привлече настапот на играорната група од Турција како и настапите на фолклорниот тим. Играорната екипа на народни танци, која на сцената излезе со традиционалната облека, доби силни аплауз од публиката.

Додека штандовите на кои беа изложени производи што ја одразуваат Османлиско-турската култура го привлекоа вниманието на учесниците, рачно ткаените турски теписи, традиционалната отоманска облека и плочки беа пружени на посетителите.

На фестивалот, кој беше организиран како дел од настаните на месецот на Традиционалното турско наследство, беа презентирани и најубавите примери на турската кујна.

Покрај Турците кои живеат во регионот, голем интерес за фестивалот покажаа и посетители од различни националности, особено Американци.Слични вести