Препораки за природни билки за зголемување на снабдувањето со мајчино млеко

Многу локални и традиционални јадења и пијалоци уште од античките времиња се користат за оваа намена

1708571
Препораки за природни билки за зголемување на снабдувањето со мајчино млеко

Темата за која сакаме да зборуваме денес: Препораки за природни билки за зголемување на снабдувањето со мајчино млеко.

Доењето е време кога мајките се многу чувствителни и стресни. Храната што ќе консумираат во овој период ја зголемува продуктивноста на млекото.

Галактогог, значи засилувач на млеко. Засилувачите на млеко, галактогозите се општа дефиниција дадена на растенијата, храната и лековите кои го зголемуваат лачењето и количината на мајчиното млеко. Иако некои од овие супстанции дејствуваат со зголемување на хормонот за производство на млеко (пролактин), механизмот на дејствување на многу од нив не е точно познат. Всушност, многу локални и традиционални јадења и пијалоци уште од античките времиња се користат за оваа намена.

Денес, многу мајки се уште претпочитаат засилувачи на млеко. Но, повеќето мајки кои успешно дојат во нормални околности веќе имаат доволно млеко и не им требаат засилувачи на млеко, бидејќи количината на млеко се лачи во зависност од механизмот за понуда и побарувачка.

Засилувачи на млеко;

1. Мајки чие млеко не може да се зголеми и покрај сета поддршка,

2. Мајки со предвремено родени и повеќекратни бебиња,

3. Се користи од мајки чие млеко престанало да го враќа.

Пред да започнете со засилувачи на млеко, најдобро е да побарате поддршка од консултант за доење или доктор. Бидејќи ниту еден засилувач на млеко, сам нема да го зголеми млекото.

Природните билни предлози за зголемување на мајчиното млеко можеме да ги наведеме на следниов начин;

1. Свежо бело грозје: Конзумирањето две порции свежо бело грозје дневно го зголемува мајчиното млеко.

2. Копар: Копарот, кој ќе се консумира пред јадење наутро и навечер, ќе го зголеми мајчиното млеко.

3. Смокви (свежи или сушени):

Исто така, може да се пие варен сок од сува смоква, за да се зголеми мајчиното млеко. Осум девет суви смокви се варат во половина литар нехлорирана вода најмногу десет минути. Водата поделена на две количини, се конзумира двапати дневно, наутро и навечер.

4. Смоква-морков: Осум до девет суви смокви се сечат на половина и се фрлаат во половина литар врела, нехлорирана вода. Се вари пет минути на тивок оган со затворен капак. По петтата минута, се сече морков и се фрла во тенџерето и се вари уште три минути на тивок оган со затворен капак. Кога ќе стане млака, течноста се цеди. Дваесет и еден ден пијте по една чаша пред пладне и попладне на празен или полн стомак.

5. Може да се конзумира свежа бела црница.

6. Може да се конзумира варена свежа сушена црница.

7. Пекмез од црница: Треба да се напомене дека пекмезот од црница се подготвува со традиционални методи, без употреба на адитиви и без примена на висока термичка обработка. Треба да биде природно и без додатоци.

Пред да ги примените сеансите, треба да се земат предвид следниве точки:

1) Многу е важно бремените жени, мајки кои ги дојат своите бебиња, да не консумираат зеленчук со хормони израснати вон сезона од хибридни семиња.

2) Не треба да се применува повеќе од една сеанса во исто време. Овие сеанси не се применуваат во исто време. Освен сеанса со смоква-морков, периодот на примена е една недела. На крајот од едната недела, примената се запира. Ако треба да ја повторите секоја сеанса што сте ја примениле една недела, овој пат нема штета да примените друга сеанса. На пример, по спроведувањето на еднонеделната сеанса со свежо бело грозје, истата ја оставате. Во подоцнежниот период, можете да примените еднонеделна сеанса од копар или суви смокви.

Освен наведените сеанси, ви препорачуваме и сеанси со:

• анасон

• урма,

• целер,

• свежи лисја од целер,

• тиква,

• Јагода,

• зелена салата,

• смрадлика (сумак),

• чај од анасон (коморач),

• добрејка (крес),

• ориз,

• сусам,

• орев, бадем, лешник,

• тиква,

• Таан (преработено суво семе) – пекмез (меласа),

• лосос,

• Мешунки како што се грав, наут,

• јајце,

• Доволна количина на вода,

• Може да се препорача и зелен лиснат зеленчук.

Иако нема доволно студии за ефикасноста и безбедноста на овие производи, тие често се преферираат од мајките. Постојат многу производи од оваа област на пазарот. Најдобро е мајките кои дојат, овие растителни производи да ги користат по консултација со нивните лекари.

Автор на програмата е д-р Мехмет Учар.Слични вести