Ерсој: „Спроведувањата во Европа треба да важат и во Турција“

Од утре и следниот ден Германија ќе почне со ажурирање на ограничувањата за патување во земјата

1646989
Ерсој: „Спроведувањата во Европа треба да важат и во Турција“

Министерот за култура и туризам Мехмет Нури Ерсој, во врска со ПЦР тестот  при патувањата од Германија во Турција рече:

„Мислам дека во понеделник ќе го разјасниме ова прашање. Практиките во Европа треба да важат и во Турција. Тоа е нашиот став мислење“.

Министерот Ерсој во Берлин каде што замина заедно со портпаролот на претсдетаелството Ибрахим Калин, по средбата со соговорниците, во Амбасадата на Турција одржа прес конференција.

Наведувајќи дека имале состанок со германскиот министер за енергетика и економија Питер Алтмајер и високиот бирократ договорен за туризам на германската влада Томас Бареис, Ерсој рече:

„Како прво, повторно им кажавме што направи Турција за безбедно патување во туризам“.

Наведувајќи дека сертификатите за безбеден туризам во Турција започнаа минатата година, Ерсој рече:

„Беше многу позитивно. Оваа година овие студии беа проширени. Пошироко се прошири на основата на туризмот. Им кажавме за развојот на вакцинацијата. Интензивната вакцинација ќе започне да се интензивира со германската вакцина Бионтек од јуни“.

Наведувајќи дека денес одржаа онлајн состанок со претставници на Министерството за здравство и германското Министерство за здравство, Ерсој рече:

„Тие исто така ги споделуваат податоците што им се потребни едни со други. Тајмингот беше извонреден. Од утре и следниот ден Германија ќе почне со ажурирање на ограничувањата за патување во земјата. Гледано од тој аспект, мислам дека нашиот тајминг беше добар. Нашите германски колеги всушност сакаат овој сообраќај да започне“.

Ерсој истакна дека Турција е во најдобра позиција во однос на задоволството од цената во споредба со другите дестинации за одмор во Европа како што се Шпанија, Италија и Грција.Слични вести