Ердоган: „Ноќта Лејлетул Кадир ќе се одбележи со голема радост“

Поминуваме низ многу различни денови

1627081
Ердоган: „Ноќта Лејлетул Кадир ќе се одбележи со голема радост“

Претседателот Реџеп Таип Ердоган рече дека Рамазан е месец кога светата книга Куранот се смина на земјата и дека ноќта Лејлетул Кадир ќе се одбележи со голема радост.

Претседателот Ердоган, петочниот намаз го клањаше во Големата џамија во Чамлиџа во Истанбул.

На излегување од петочниот намаз, Ердоган во обраќањето до собраните им го честиташе Рамазан на граѓаните. Претседателот Ердоган рече: „Поминуваме низ многу различни денови. Изгубивме многу наши роднини во епидемијата на новиот тип на коронавирус (Ковид-19). Ги оставивме тешките месеци кои ги помина исламскиот уммет. Сè уште ги доживуваме овие проблеми. На ист начин, целото човештво ги доживува истите тешкотии“.

Ердоган, изјавувајќи дека донеле некои одлуки и најавиле мерки за надминување на ова зло и спасување од оваа несреќа со најмала штета, рече: „Нашата надеж е дека мојот Господ ќе не заштити од оваа несреќа што е можно поскоро“.

Посакувајќи Божја милост за оние кои досега ги загубија своите животи од „Ковид-19“, Ердоган посака сите оние што на Господ му беа испратени од оваа болест, да бидат на страната на шехидите (хероите).

Изразувајќи дека Рамазан е месецот во кој Куранот е испратен на земјата, Ердоган изјави дека Ноќта Лејлетул Кадир ќе се доживее и ќе се одбележи со голема радост.

Ноќта Лејлетул Кадир, која се совпаѓа со 26-тиот ден од месецот Рамазан, ќе се одбележи на 8 мај 2021 година, сабота.Слични вести