Доделувањето на наградата Оскар ќе се емитува во живо на ТРТ 2

Свеченото доделување на наградите истовремено ќе се одржи во Јунион стејш и Долби театарот во американскиот град Лос Анџелес

1625681
Доделувањето на наградата Оскар ќе се емитува во живо на ТРТ 2

 

Доделувањето на наградата Оскар во различни категории, една од најпрестижните организации на кинематографијата во светот, ноќта на 25 април,  ќе се емитува во живо на вториот ТВ-канал ТРТ 2, на Турската радио-телевизиска корпорација (ТРТ).

Годинава, во организација на Американската академија за филмски уметности и науки, по 93-ти пат ќе се доделат Оскарите.

Свеченото доделување на наградите која манифестација истовремено ќе се одржи во Јунион стејш и Долби театарот во американскиот град Лос Анџелес, во живо ќе се пренесува преку брановите на турскиот културен и уметнички канал ТРТ 2.

Ноќта кога ќе бидат доделени наградите во 23 гранки; големо внимание привлекуваат филмовите „Номадленд“ на Клои Зао, кој ги освои наградите за најдобар филм и најдобра режија Златен глобус и БАФТА; филмот „Манк“ на Дејвид Финчер и „Судскиот процес на Чикаго 7“, кои удрија силен белег со својата екипа и беа номинирани за 6 Оскари.

Филмот „Кво Вадис, Аида?“ на режисерката Јасмила Збаниќ кој претставува заедничка продукција на ТРТ ќе се натпреварува во категоријата „Најдобар меѓународен филм“.

Доделувањето на 93-те Оскари ќе се емитува во живо во 03.00 часот според турско време преку брановите на ТРТ 2.

 Слични вести