Во Турција има 21.023 заштитени подрачја кои се регистрирани заклучно крајот на 2020 година

Според добиени информации од Министерството за култура и туризам по повод 18 април - Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите, во Турција има 21.023 заштитени подрачја кои се регистрирани заклучно со крајот на 2020 година

1623468
Во Турција има 21.023 заштитени подрачја кои се регистрирани заклучно крајот на 2020 година

Во Турција има 21.023 заштитени подрачја (локации ставени под заштита на државата) кои се регистрирани заклучно со крајот на 2020 година

На заштитата на заштитените подрачја и спомениците, од најзначајните елементи на културното богатство, им се придава значење, а исто така во последните години се извадени на светлината на денот голем број културни знаменитости.

Според добиени информации од Министерството за култура и туризам по повод 18 април - Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите, во Турција и држат светлина на историјата 116.217 недвижни културни наследства и 21.023 заштитени подрачја коишто се регистрирани заклучно со крајот на 2020 година.

Заедно со тоа со секој поминат ден расте бројот и на заштитените подрачја и споменици чии работи за утврдување и регистрирање продолжуваат.

 Слични вести