Вечерва муслиманите ја одбележуваат светата ноќ Берат (Лејлетул Берат)

Турската радио и телевизија (ТРТ) по повод светата ноќ Берат (Лејлетул Берат) вечерва во 22:00 часот по турско време ќе емитува специјана програма на екраните на телевизискиот канал „ТРТ 1“ (TRT 1)

1609448
Вечерва муслиманите ја одбележуваат светата ноќ Берат (Лејлетул Берат)

Вечерва муслиманите ја одбележуваат светата ноќ Берат (Лејлетул Берат) која се смета за предвесник на месецот на постот Рамазан.

Светата ноќ Берат, односно Лејлетул Берат се совпаѓа со 15-сетата ноќ на вториот месец Шабан од периодот на трите свети месеци кои што почнуваат на 13 февруари.  

Според исламското верување „берат“ значи прочистување од гревовите, духовно исчистување и обновување, божјо помилување и добивање милост. 

Турската радио и телевизија (ТРТ) по повод светата ноќ Берат (Лејлетул Берат) вечерва во 22:00 часот по турско време ќе емитува специјана програма на екраните на телевизискиот канал „ТРТ 1“ (TRT 1).

 Слични вести